Namig Delidağlı:27 Eylül - Azerbaycan'da Anma ve Gurur Günü!
27 Eylül - Azerbaycan'da Anma ve Gurur Günü!
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki 44 günlük Vatanseverlik Savaşı, Azerbaycan'ın kadim tarihinin en şanlı ve parlak sayfalarından biridir. Bu savaşta Azerbaycan askeri Ermeni ordusunu yok etmiştir. Düşmana asla unutamayacağı bir darbe vurdu.
Resmi kaynaklarda bildirildiği gibi, 1988 yılından itibaren Ermenistan, Azerbaycan'ın tarihi toprakları üzerinde açıkça toprak iddiasında bulundu ve ülkemize karşı askeri saldırı başlattı. Etnik temizlik politikasının bir sonucu olarak topraklarımızın %20'sini işgal ederek, 1 milyondan fazla yurttaşımız kendi topraklarından yerlerinden edildi. Ermenistan, yaklaşık 30 yıldır Azerbaycan topraklarını işgal ederek uluslararası hukuku büyük ölçüde ihlal etmiş ve müreffeh şehirlerimizi harabeye çevirmiştir. Azerbaycan topraklarının etnik ayrılıkçılık temelinde işgalinin ilk yasal teyidi olarak, Birleşmiş Milletler Teşkilatı (BM) tarafından kabul edilen 822, 853, 874 ve 884 sayılı kararların önemini vurgulamak gerekir. dünyada barış ve güvenliğin garantörüdür. Aynı şekilde, 62. oturumun gündeminin 20. maddesi olan "Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarındaki durum" konusunun BM Genel Kurulu'nun 14 Mart 2008 tarihli genel toplantısında tartışılması da önemli bir mesele olarak değerlendirilebilir. resmi Bakü'nün diplomatik başarısı.
Ermeniler 30 yıla yakın topraklarımızı işgal ettiler ve müzakereler yoluyla geri vermek istemediler. Bu yıllarda Azerbaycan sadece tarihsel olarak kendisine ait olan toprakların iadesini, daha doğrusu adaletin yeniden tesis edilmesini talep etti. Yıllarca süren müzakereler sonuç vermedi. Düşman sürekli olarak bölgelerimize ateş açarak sivil nüfusu yaralıyordu. Müzakereler çatışmayı dondurmaya hizmet etti.
12 Temmuz 2020'de Ermeni-Azerbaycan devlet sınırının Tovuz istikametinde sabote edilmesi, aynı zamanda birliklerin bir bütün olarak temas hattındaki gerginliğin artması, birliklerin yoğunlaşması dikkat çekicidir. Cephe hattına yakın bölgelerde birliklerin bulunması ve çok miktarda silah ve mühimmat toplanması, Ermenistan'ın büyük çaplı bir saldırıya hazırlandığını gösteriyordu. Son olarak, 27 Eylül 2020 sabahı, Ermeni Silahlı Kuvvetleri tarafından büyük çaplı sabotajlar ve Azerbaycan ordusunun mevzi ve yerleşim yerlerine büyük kalibreli silah, havan ve çeşitli kalibreli topçu birliklerinin yoğun ateşi sonucu cephe bölgesinde Ermeni ordusunun askeri faaliyetinin engellenmesi ve sivil nüfusun güvenliğinin sağlanması gerekliydi.Bunu yapmak için Azerbaycan ordusunun komutanlığı, Ermeni ordusunun hızlı bir karşı saldırı operasyonu başlatmaya karar verdi. tüm cephe boyunca askerler. Çatışmalar sonucunda Ermenistan'da sıkıyönetim ve genel seferberlik, Azerbaycan'da ise 28 Eylül'de sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ve kısmi seferberlik ilan edildi. Kısa sürede hızla alevlenen çatışmalar İkinci Karabağ Savaşı'na dönüştü. Ermenistan Cumhuriyeti ile 44 gün süren savaşta Cebrail 4 Ekim'de, Fuzuli 17 Ekim'de, Zengilan 20 Ekim'de, Gubadlı 25 Ekim'de ve Şuşa 8 Kasım'da özgürlüğüne kavuştu. Moskova'da 10 Kasım Bakü saatiyle 01:00'de imzalanan anlaşmaya göre, Dağlık Karabağ ihtilaf bölgesinde ateş ve askeri operasyonların tamamen durdurulması, Dağlık Karabağ çevresindeki Ermeni kontrolü altındaki Azerbaycan topraklarından Ermeni kuvvetlerinin geri çekilmesi. 1 Aralık'a kadar Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin ve Azerbaycan'ın batı bölgelerinin geri çekileceği açıklandı. 20 Kasım 2020'de Ağdam, 25 Kasım'da Kelbecer ve 1 Aralık'ta Laçin bölgeleri kurtarıldı.
2 Aralık 2020'de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 27 Eylül'ün Azerbaycan Cumhuriyeti'nde Anma Günü olarak kurulmasına ilişkin bir Kararname imzaladı. 27 Eylül Vatanseverlik Savaşı'nda kahramanca savaşan, işgalden kurtulmuş topraklarımızda Azerbaycan bayrağını yükselten, ülkemizin toprak bütünlüğü için canlarını feda eden asker ve subaylarımıza ve tüm şehitlerimize derin saygının bir ifadesi olarak 27 Eylül Anma Günü olarak kutlanmaktadır. şehitlerimiz. 27 Eylül'de Anma Günü ile bağlantılı olarak bir dizi etkinlik yapılması planlanıyor.
Bu savaş Azerbaycan tarihine bir hatıra ve gurur sembolü olarak yazılmıştır!
Namig Delidağlı,
Azerbaycan
ZAKIR KAYA KITAPLARININ 2.BASKISI ÇIKTI ILETIŞIM KURMAK IÇIN TIKLAYINIZ.
Hiç yorum yok