Flaş Haber

Azerbaycan, Ermenistan-ABD ortak askeri tatbikatlarının bölgede gerilimi artırmayacağını umuyor


Dışişleri Bakanı Bayramov, Ermenistan'ı sınırlarda provokasyonlardan kaçınmaya ve askeri güçlerini Azerbaycan topraklarından çekmeye çağırdı

Azerbaycan, Ermenistan-ABD ortak askeri tatbikatlarının bölgede gerilimi artırmayacağını umuyor
Abone OlGoogle Haberleri

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ermenistan ve ABD tarafından yürütülen mevcut ortak tatbikatların bölgedeki gerilimi artırmamasını umduğunu söyledi. 

Anadolu'nun Pazartesi günü Ermenistan'da başlayan tatbikatlara ilişkin sorusuna yanıt veren Bayramov, bunun doğrudan Azerbaycan'ın konumuyla ilgili bir şey olmadığını kaydetti ancak şöyle konuştu: "Umuyoruz ki, diyelim ki bu eylemler, Ermenistan tarafından bölgedeki gerilimi yükseltmek için kullanılıyor."

Bakanın bu sözleri Cenevre'deki BM ofisinde BM Akredite Muhabirler Derneği ACANU üyeleriyle yapılan brifing sırasında geldi.

Ermeni güçlerini uluslararası barışı koruma misyonlarına hazırlamak amacıyla düzenlenen 10 günlük tatbikatlar, Ermenistan ile komşu Azerbaycan arasında gerilimin arttığı bir dönemde başladı.

Bayramov, Azerbaycan'ın Ermenistan'a sınırlarda provokasyonlardan kaçınması, Azerbaycan topraklarında bölücülüğü beslememesi, Ermenistan'ın yasadışı askeri varlığına yönelik finansmanın ve diğer türdeki desteğin derhal durdurulması ve üçlü deklarasyon kapsamındaki yükümlülüğünün yerine getirilmesi ve askeri güçlerin geri çekilmesi çağrısını yineledi. Azerbaycan topraklarından.

Barış anlaşmasında kaydedilen ilerlemeye ilişkin Bayramov, tarafların pozisyonlarının "çok yakın" olduğu bazı maddelerin bulunduğunu, ancak pozisyonların "oldukça farklı" olduğu ve daha fazla tartışılması gereken bazı maddelerin de bulunduğunu söyledi.

"Yeni bir müzakere turu anlaşmaya varabilir" diye ekledi.

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış anlaşmasının uluslararası hukukun evrensel norm ve ilkelerine dayalı, tartışmasız, karşılıklı ve basit olması gerektiğinin altını çizdi.   

Gergin ilişkiler

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ilişkiler, Ermeni ordusunun uluslararası alanda Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınan Dağlık Karabağ'ı ve komşu yedi bölgeyi işgal ettiği 1991 yılından bu yana gergin.

2020 sonbaharında Azerbaycan, 44 gün süren çatışmalar sırasında birçok şehir, köy ve yerleşim birimini Ermeni işgalinden kurtardı. Savaş, Rusya'nın aracılık ettiği bir barış anlaşmasıyla sona erdi.

Uzun vadeli bir barış anlaşması üzerinde devam eden görüşmelere rağmen, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesine erişimini sağlayan tek kara yolu olan Laçin yolu nedeniyle Azerbaycan ile Ermenistan arasında son aylarda gerginlikler arttı. Azerbaycan, bu yolu engellemek gerekçesiyle Nisan ayında sınır kapısı kurdu. Bölgeye yasa dışı askeri silah ve teçhizat taşınması.

O tarihten bu yana Erivan, Azerbaycan'ı bölgede "insani krize" neden olmakla suçluyor. Bakü, Ermenistan'ın iddialarını şiddetle reddetti ve bölgeye sevkiyat için Ağdam-Hankendi yolunun kullanılmasını önerdi.

Bakan, Rusya'daki Uluslararası Kızılhaç Derneği'nin (ICRC) gönderdiği insani yardıma ilişkin, ICRC'nin ve Azerbaycan'ın da hazır olduğunu, ancak yerel temsilcilerinin geçişi engellemesi nedeniyle "tek eksik noktanın" Ermeni tarafının hazır olması olduğunu söyledi.

Bayramov, "Bunu siyasallaştırmamalı ve tüm rotaların ICRC'nin kullanımına izin vermemeliyiz" dedi.

Rus ICRC'nin gönderdiği gıda malzemelerini taşıyan kamyon, 48 saatlik ablukanın ardından Salı günü Hankendi'ye ulaştı.

Hiç yorum yok